IGAZSÁGÜGYI FOGORVOSTAN

Tömegszerencsétlenség-azonosító Csoport (DVI)Dr. Ajang Farid az Igazságügyi fogorvostan területén is megfelelő szakképesítéssel rendelkezik, melyet az Egyesült Államokban szerzett meg, az Amerikai Fegyveres Erők Patológiai Intézetében és San Antonióban a Texasi Egyetem Igazságügyi Fogorvosi tanszékén. Ezen szakértelmének köszönhetően Ő az Interpol DVI (Disaster Victim Identification – katasztrófák áldozatainak azonosítása) egység fogászati almunkacsoportjának magyarországi képviselője, valamint a magyarországi DVI csoport fogorvos szakértőinek vezetője.

A DVI rövidítés egyrészt az Interpol egységes eljárásrendjének a megnevezése, egy módszer, melyet tömeges áldozatokkal járó – akár természeti, akár emberek okozta – katasztrófák során alkalmaznak, másrészt az áldozatok azonosítására alakult szervezetet is így hívják. E szervezet keretében dr. Farid több alkalommal látott el szolgálatot, Magyarországon a Hableány katasztrófa áldozatainak azonosítását végezte el munkatársaival.

Minden, sok áldozatot követelő tömegszerencsétlenség esetén függetlenül annak kiváltó okától végre kell hajtani az áldozatok azonosítását. Az emberjogi és törvényes felelősség ilyen esetekben a DVI csoportra hárul.  A tömegszerencsétlenségek oka többféle: lehetnek természetes eredetűek (pl. cunamik, földrengések, hurrikánok), véletlen balesetek (pl. repülőgép katasztrófák, épületösszeomlások, hajók elsüllyedése), vagy létrejöhetnek terrorista támadás eredményeképp. A terrorizmus csak az utóbbi éveket tekintve is önmagában ezrek haláláért felelős, és megjelenési formái többfélék (például öngyilkos merényletek, repülőgép elterelések).

A DVI csoport erőfeszítései arra irányulnak, hogy az azonosítás biztonságosan, pontosan történhessen meg, és a hozzátartozók mielőbb megadhassák a végtisztességet az áldozatoknak. Ennek érdekében tömegkatasztrófák esetén több, különböző szakértelemmel rendelkező specialistát hívnak, hogy részt vegyenek az azonosításban. A fogászati azonosítás mindig is kiemelten fontos szerepet játszott ebben a folyamatban, mert egy nagyon megbízható és hatékony módszer, és mert a fogak a legextrémebb helyzetekben is épen maradnak (tűz, robbanás, víz).

E munkájához kapcsolódóan dr. Farid Budapesten, a Semmelweis Egyetem fogorvos és orvostanhallgatóinak tart rendszeresen előadásokat az Igazságügyi Fogorvostan szerepéről a tömegszerencsétlenségek helyszínén található emberi maradványok azonosítása tárgyában, és évente legalább egyszer részt vesz továbbképző kurzusokon az Egyesült Államokban, hogy megismerkedjen az új technikákkal, és a legújabb fejleményekkel az Igazságügyi Fogorvostan területén.Kapcsolat

Leghőbb vágyunk hogy elérjük azt a mosolyt amit mindig is szeretett volna – egy mosolyt ami vonzó, magabiztos és gyönyörű!


TELEFON

+36-20-3955218
+36-1-3025005


Naprakész hírek…

Közösségi média

Kövess minket a Facebook-on is!


© 2020 Avicenna