SZÁJSEBÉSZET

Implantátumok


Egy elvesztett fog sokféleképpen pótolható. A legjobb megoldást implantátum beültetéssel lehet elérni, mivel fix és könnyen tisztítható fogpótlást építhetünk rá. Természetesen a hagyományos híd pótlások és kivehető fogsorok is szerves részét képezik a fogak helyettesítésének, de ma már ezeket is implantátumokkal ötvözve legcélszerűbb elkészíteni. A fogászati implantológia fejlődése megállíthatatlan, a műtéti technikák tökéletesítésével az implantáció sikeressége pedig már elérte a 99%-ot.


Egy fog pótlása implantátummal

Egy fog elvesztése még nem katasztrófa, de ha az pont a felső elülső fogak egyike, akkor azonnali pótlást igényel. Azonban ha csak 1 fog hiányzik front területen, akkor egy hídhoz a két szomszédos fog lecsiszolását is el kellene végezni, ez pedig túl nagy áldozat. Ha implantátummal pótoljuk a fogat, annak legnagyobb előnye, hogy a szomszédos fogak épen maradnak a kezelés után is.


A leggyakrabban elvesztett fogak a 6-osok. Mivel ezek a fogak már 6 éves korban kinőnek, a leghamarabb ezek romlanak el a felnőtt kort elérve. Ezeknek a hiányát könnyebb megszokni, mivel sem esztétikai hátrányt, sem különösebb rágási nehezítettséget nem okoz. Viszont a fog elvesztésével olyan visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el, melyek az egész fogazatot hátrányosan érintik. A hiánnyal szomszédos fogak elvándorolnak és bedőlnek a rés irányába, a felső fogak pedig megnyúlnak, elkezdenek a foghiány irányába növekedni. Ez nem csak funkcióbeli elmaradást okoz, de már esztétikailag is kedvezőtlen lehet.Bedőlt szomszédos fogak esetén már a híd előkészítése sem olyan egyszerű, mert a hídpillérek gyökérkezelésére is szükség lehet a nagyfokú tengelykorrekció miatt. Egy szükségtelen gyökérkezeléssel megpecsételjük a fog sorsát, úgyhogy ezek miatt is célszerű már 1 fogat is mielőbb implantátummal (vagy híddal) pótolni. Ezzel nem csak egy fogat építünk vissza, hanem egészségügyi problémák sorát lehet megelőzni vele. Másik fontos szempont, hogy foghúzás után a fog helyén képződő csont csak rövid ideig képes csontpótlás nélkül az implantátum befogadására, mert a lassú csontfelszívódás néhány év alatt már jelentős mértékű lehet.

Tipp: Foghúzás után 3-6 hónappal a legideálisabb a saját csontállomány, és ebben az időszakban a legnagyobb az esély, hogy a fogászati implantáció csontpótlás nélkül elvégezhető.


Több fog pótlása implantátummal

Ha több fog hiányzik egymás mellől, akkor ennek következményei még súlyosabbak lehetnek, mert a rágás szimmetriája megsérül. Az érintett oldalt kevésbé tudjuk használni, az ép oldal emiatt túlterhelődik, ami idővel új problémák kialakulását eredményezi. 3 egymás melletti fogat 2 implantátummal és az azokra készített híddal pótolhatjuk a legegyszerűbben. Ilyen esetben a saját megmaradt fogak közötti távolság nagysága miatt hagyományos híd nem készíthető, mert a pillérfogak hamar túlterhelődnének.

Tipp: Nagyobb területet érintő foghiányok esetében a fogászati implantátumok jelentik az egyetlen fix megoldást.Az összes fog pótlása implantátummal

Elsősorban a krónikus fogágybetegség áll a háttérben olyankor, amikor az összes fogat el kell távolítani. Sajnos ez gyakori probléma, viszont a jó hír, hogy már nem csak kivehető teljes protézis létezik, amikor megoldást kell keresnünk a problémára. Fogászati implantátumok bevonásával a kivehető fogsor sokkal stabilabbá varázsolható. Különösen az alsó protézisekkel van probléma, ezek viszont már 2 db implantátummal megerősíthetők, és rágásra tökéletesen használhatók. Szintén fontos megjegyezni, hogy ilyen esetekben csontpótlásra szinte sosincs szükség, ehhez csak jó tervezés és egy CT felvétel szükséges. A patentszerű kapcsolatnak köszönhetően a protézis evéshez és beszédhez ragasztó nélkül kellően stabil lesz, tisztítása pedig gyerekjáték.Tipp: meglévő és nem működő teljes protézis is átalakítható oly módon, hogy az implantátumokhoz csatlakozó részt beszereljük a fogsorba, azonnal lehetővé téve annak rendeltetésszerű használatát

A beültetett implantátumok számának növelésével végleg kiküszöbölhető a protézis, hiszen akár felcsavarozható híd is készülhet. Ez már fix pótlás, ezt sosem kell kiszedni, ennek a legmagasabb a komfortja és ez hasonlít leginkább az saját fogak érzésére. Alul 8, felül 10 implantátum adja a legkiválóbb stabilitást a hídnak, amire végül 14 gyönyörű korona készülhet.

Létezik még egy kiváló megoldás, amivel fix fogakat lehet visszaépíteni, ezt hívják All-On 4 technikának. A névből már kiderül, hogy csupán 4 implantátum is elegendő lehet, azonban ilyenkor a végső híd összesen 12 koronából áll. Ennél a technikánál a hátsó, ferde implantátumokkal fontos anatómiai képleteket elkerülve a csontpótlás sem szükséges, így a kezelés költségei jelentősen alacsonyabbak. Az All-On 4 technika nem mindenkinél jelent megoldást, fontos kritériumoknak kell megfelelni, ennek eldöntésére CT felvételt is használunk. Az All-On 4 technika jó alternatíva lehet olyan esetben, amikor a hátsó területeken már régen nincsenek fogak, és emiatt nem lehet már oda implantátumokat beültetni, illetve kivehető fogsort sem viselne szívesen.

Tipp: Az elvesztett fogak pótlása nagyon fontos feladat. Az implantátum hosszú távon is nagyon jól el tudja látni feladatát mind a hagyományos módszerek kiegészítésére, mind önmagában alkalmazva.


Kapcsolat

Leghőbb vágyunk hogy elérjük azt a mosolyt amit mindig is szeretett volna – egy mosolyt ami vonzó, magabiztos és gyönyörű!


TELEFON

+36-20-3955218
+36-1-3025005


Naprakész hírek…

Közösségi média

Kövess minket a Facebook-on is!


© 2020 Avicenna