FOGÁSZAT

Fogszabályozás


Sajnálatos módon a fogszabályzásról, annak fontosságáról téves fogalmak forognak a köztudatban.

Szabálytalan fogazat esetén a megfelelő szájhigiénia kialakítása nehézkes. A lepedék könnyebben megtapad a fogakon, és mivel rágásunk sem lesz megfelelő, a fogak öntisztulása sem lehet tökéletes. Mindezek miatt könnyebben alakul ki fogszuvasodás és fogágybetegség. De ez még nem minden.

Harapáskor igen nagy erőt fejtünk ki, és ha nem megfelelő fogaink záródása, egyes fogak túlterheltté válhatnak, ami egy idő után állkapocs ízületi problémákat okozhat. Ezen túlmenően más betegségek is kialakulhatnak, mint pl. emésztési problémák a nem tökéletes rágás miatt, de okozhat gyakori fejfájást is.

A szabályos fogazat alapvető jelentőségű a megfelelő szájhigiénia eléréséhez, így fogaink egészségének megőrzéséhez.

Fentiek alapján megérthetjük, hogy szabálytalan fogsor esetén feltétlenül szükségesé válik a fogszabályzás, ezt azonban csak speciálisan felkészült szakorvos végezheti el.

A fogszabályzási procedúra megkezdése előtt nagyon fontos, hogy a páciens megtanulja a fogak tökéletes tisztántartásának módját, és ha van szuvas foga vagy fogágy betegsége, azt kezeltetnie kell.

A fogszabályozás technikája fejlődik, és ez teszi lehetővé, hogy ma már bármilyen életkorban (amíg maradó fogak léteznek) elkezdhető, vagyis NINCS KORHATÁR! Ha szükséges, akkor viszont nem lehet elég korán kezdeni! A tudomány mai állása szerint nem csak a maradó fogakat lehet szabályozni, hanem már a tejfogakat is.

A kivehető készülékeket 3 – 14 éves korig javasoljuk. Ezek főként az állcsontok növekedését szabályozzák. 14 év felett hatékonyabb rögzített készülékre váltani. Általában a fogszabályozás időtartamát befolyásolja, hogy milyen készüléket alkalmazunk. A kivehető készülékkel 2 – 5 év, a rögzített készülékkel 1 – 2 év szükséges a megfelelő eredmény eléréséhez. A rögzített fogszabályzó készülék a páciens igényének megfelelően készülhet fémből, vagy más, esztétikailag tetszetősebb anyagból is. A kivehető fogszabályzó készüléket minden napszakban a lehető leghosszabb ideig javasoljuk hordani. A működési elv megegyezik a rögzített készülékével, de nem annyira hatásos.

Ha sikerül MOSOLYT VARÁZSOLNI AZ ARCUNKRA, akkor A LELKÜNK IS MOSOLYOG!

A szép, szabályos fogazat nemcsak egészséget és magabiztosságot sugároz, hanem egyúttal önbizalmat is ad. A hibátlan, tökéletes mosoly „megszerzése” ma már bárki számára lehetséges a modern fogszabályozás révén. A fogszabályozás célja a szép és esztétikus mosoly létrehozásán túl az, hogy a fogazat megfelelően funkcionáljon, a páciens jól tudjon rágni, nyelni, beszélni.

Klasszikus kivehető fogszabályzó készülék


A klasszikus kivehető fogszabályzó készülékkel ún. vegyes fogazatban- tehát amikor tej- és maradó fogak is vannak a szájban- végzünk kezeléseket.

Három típusuk van:

 • felső fogívre kiterjedő
 • alsó fogívre kiterjedő
 • mindkét fogívre kiterjedő

Fix készülék típusai

 1. A hagyományos elven működő készüléknél (Multiband-fém) a bracketekbe elasztikus gumiligatúrával, gumikarikával kerül bekötésre az ív
 2. Az önzáró, vagy más néven önligírozó elven működő készülékeknél (Lótusz) a bracketek úgy vannak kialakítva, hogy ajtószerűen nyithatók és csukhatók, így nincs szükség elasztikus gumiligatúrára. A passzív önzáró elv miatt kisebb erőhatásokra van szükség a fogak mozgatásához, ezért nevezik lágy erejű fogszabályzásnak.
  • rövidebb kezelési idő
  • kevesebb a visszarendelések száma
  • nagyszerű eredmények
  • passzív önligírozó bracketek, melyek kíméletesebbek a fogakhoz
  • lágyerőkkel dolgozó high-tech ívek, melyek gyorsabban mozgatják a fogakat, így azok előbb, és kevesebb igazítást igényelve kerülnek egy sorba

 

Láthatatlan kivehető fogszabályzó

Ezt az eljárást már maradó fogak esetében alkalmazzuk. Az átlátszó síneket napi 24 órában folyamatosan viselni kell az étkezések kivételével. A sín pontosan illeszkedik a fogakra, ezáltal a külső szemlélő számára láthatatlan.

A rendszer alapja az átlátszó műanyag sínek egymásra épülő hatása, melyek folyamatos fogmozgást végeznek.

Belső fogszabályozás (lingual technika)

A hagyományos fogszabályzó készülékektől eltérően, a belső fogszabályzó a fogív belső oldalán halad, így a viselő környezete számára gyakorlatilag láthatatlan.

Retenció

Amint lekerül a fix fogszabályzó, megkezdődik a fogszabályzás retenciós fázisa. Ezt a periódust legalább annyira komolyan kell venni, mint a rögzített fogszabályzós időszakot, hisz annak a végeredménye csak így lesz tartós.

Kapcsolat

Leghőbb vágyunk hogy elérjük azt a mosolyt amit mindig is szeretett volna – egy mosolyt ami vonzó, magabiztos és gyönyörű!


TELEFON

+36-20-3955218
+36-1-3025005


Naprakész hírek…

Közösségi média

Kövess minket a Facebook-on is!


© 2020 Avicenna